Kuchnia niemiecka
Jako że współpracujące z nami grupy na zagraniczne wojaże wybierają najchętniej Niemcy, nie mogliśmy pominąć tego kraju w serii o europejskich kuchniach. Choć wywodzące się stąd dania nie są tak znane jak te włoskie czy francuskie, zdecydowanie warto ich spróbować. Jak zatem jadają nasi zachodni sąsiedzi?
Na drugie śniadanie
Precel bawarski
Wypiek, zwany po niemiecku Laugenbrezel, jest jednym z symboli Bawarii i całego kraju. Charakterystycznym etapem przygotowywania tego specjału jest zanurzanie ciasta przed upieczeniem w ługu sodowym, dzięki któremu gotowe wyroby uzyskują apetyczny kolor. Ponadto precle posypuje się gruboziarnistą solą.
Na przystawkę
Kartoffelsalat
Tę uwielbianą przez Niemców sałatkę podaje się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Podstawowym składnikiem, jak wskazuje nazwa, są ziemniaki. Dodatki zależą od regionu – do najpopularniejszych należą ogórki, cebula i majonez (najlepiej w dużej ilości).
Na obiad
Sauerbraten
Jednym z tutejszych narodowych dań jest marynowana pieczeń wołowa (spotyka się również warianty z wieprzowiny, jagnięciny oraz dziczyzny). Mięso przez kilka dni leżakuje w mieszance czerwonego wina, octu i aromatycznych przypraw. Proces ten, w połączeniu z długim pieczeniem, skutkuje niepowtarzalnym smakiem.
Eisbein
Czy wiesz, że Polacy i Niemcy mają wspólną tradycyjną potrawę? To golonka, czyli Eisbain. Przygotowuje się ją na dwa podstawowe sposoby – po bawarsku oraz po berlińsku. W pierwszej wersji mięso piecze się lub grilluje, natomiast w drugiej gotuje, po wcześniejszym peklowaniu. Nieodłącznym dodatkiem w obu przypadkach jest kwaszona kapusta.
Na deser
Tort Szwarcwaldzki
Nazwa najpopularniejszego niemieckiego tortu pochodzi od regionu Szwarcwald. Czy właśnie w tej części kraju wymyślono przepis? Trudno orzec, jednak z całą pewnością właśnie tam produkuje się wiśniówkę Kirschwasser, używaną tradycyjnie do nasączania kakaowego biszkoptu. Blaty ciasta należy przełożyć bitą śmietaną z wiśniami.
Apfelstrudel
Deser bezapelacyjnie wywodzi się z Austrii, jednak pozostaje jednym z ukochanych przysmaków Niemców. Serwuje go niemal każda cukiernia! Cienkie ciasto z jabłkowo-cynamonowym farszem najlepiej smakuje na gorąco, z dodatkiem waniliowych lodów i bitej śmietany.
Zobacz też: wycieczka szkolna do Niemiec
Bonus: przekąska na każdą kieszeń
Currywurst
Masz ochotę na typowo niemiecki „fast food”? Currywurst, czyli grillowaną kiełbasę wieprzową z sosem pomidorowym i ogromną ilością przyprawy curry, zjesz w każdym większym mieście! Przekąska cieszy się tak ogromną popularnością, że w Berlinie powstało niedawno poświęcone jej muzeum.