Kuchnia hiszpańska
W zależności od regionu odwiedzanego podczas wycieczki do Hiszpanii, spotkamy się z różnorodną ofertą gastronomiczną. To, co warto zjeść w Barcelonie, zdecydowanie różni się od dań serwowanych w andaluzyjskich restauracjach czy też barach Kastylii. Niektóre z potraw, mimo lokalnego pochodzenia, stały się jednak symbolami całego kraju. Co zjeść w Hiszpanii, by poznać jej kulinarne tradycje?
Tradycyjne produkty hiszpańskie
Do gastronomicznych wizytówek tego słonecznego państwa bez wahania można zaliczyć wędliny. Prawdziwe rarytasy to dojrzewające szynki jamón Ibérico i jamón serrano oraz aromatyczna kiełbasa wieprzowa chorizo (surowa lub suszona, zależnie od rodzaju). Hiszpańskie potrawy, szczególnie w regionach nadmorskich, nierzadko opierają się na owocach morza (mariscos), które również należą do tradycyjnych hiszpańskich produktów. Spośród przypraw, za najbardziej charakterystyczną można uznać szafran.
Na hiszpańskie śniadanie
Wielu mieszkańców kraju rozpoczyna dzień od kawy i ciastka lub zupełnie pomija śniadanie. Jeśli mielibyśmy powiedzieć, co zamówić w Madrycie lub innym hiszpańskim mieście o poranku, byłby to jednak:
Pan con tomate
Jednym z ulubionych śniadaniowych smakołyków Hiszpanów jest kanapka z pomidorem. Brzmi zbyt zwyczajnie? Tutejszy pan con tomate to podsmażona bagietka z czosnkiem i oliwą, posmarowana pastą ze zmiksowanych pomidorów. Trzeba przyznać, że nasz rodzimy wariant prezentuje się nieco inaczej.
Dania hiszpańskie na przekąskę
Hiszpańska kuchnia słynie na świecie właśnie z przekąsek. Kultura serwowania ich w czasie wieczornych spotkań z przyjaciółmi to nieodłączny element tutejszej kultury.
Tapas
Prawdziwy klasyk – miniaturowe przekąski podawane najczęściej w barach, jako dodatek do napojów. Mogą być przygotowane zarówno na zimno, jak i na ciepło, a ich najpopularniejszymi składnikami są owoce morza, wędliny, pieczywo, oliwki, ziemniaki oraz papryka.
Obiad w Hiszpanii
Najbardziej obfity posiłek dnia je się na początku sjesty, czyli przerwy w pracy pomiędzy 14.00 a 17.00. Oto przykładowe dania hiszpańskie serwowane o tej porze.
Gazpacho
Zupa podawana na zimno, wywodząca się z Andaluzji. W tym regionie robi się ją z pomidorów z dodatkiem papryki, ogórka, czosnku i chleba. To świetny pomysł na sycący, ale jednocześnie orzeźwiający posiłek, co sprawdza się doskonale w gorącym klimacie. Podobnie jak inne hiszpańskie potrawy z tej części kraju, korzenie przepisu na gazpacho sięgają kuchni arabskiej.
Paella
Prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalne danie, jakie oferuje hiszpańska kuchnia, a przy tym prawdziwy symbol Walencji. Paellę przyrządza się na specjalnej patelni, tradycyjnie nie na kuchence, tylko nad ogniem. Podstawowym składnikiem jest ryż, któremu żółtą barwę nadaje szafran (czasem zastępowany innymi przyprawami). W zależności od regionu, dodaje się do niego warzywa, owoce morza i drób.
Fabada
Co zjeść w Hiszpanii Północnej? Na pewno najsłynniejsze danie asturyjskie – fabadę. To typowa potrawa jednogarnkowa, o konsystencji pomiędzy gęstą zupą a gulaszem. Głównym składnikiem jest regionalna odmiana fasoli, ale nie brakuje również mięsa, np. kawałków chorizo lub grubo siekanego boczku.
Hiszpańskie desery
Co warto zjeść na deser będąc na wycieczce w Barcelonie lub Madrycie? Wybór słodkości jest naprawdę szeroki, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Turrón
Rodzaj nugatu, zwyczajowo podawany podczas świąt Bożego Narodzenia. Jego podstawowe składniki to migdały, białka jajek oraz miód. Najczęściej występuje w dwóch wersjach – białej i twardej (z Alicante) lub ciągnącej się, bez całych orzechów w środku (z Jijony).
Churros
Hiszpanie chętnie jedzą te ciasteczka na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Churros przygotowuje się poprzez smażenie na głębokim tłuszczu, podobnie jak polskie pączki. Może i nie są dietetyczne, ale za to jakie smakowite! Popularną praktyką jest maczanie gotowych wypieków w gorącej czekoladzie.
Arroz con leche
Ryż na mleku, bo tak w naszym języku można nazwać arroz con leche, to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów. Ze słonecznej Andaluzji rozprzestrzenił się na cały kraj. Ryż gotuje się zazwyczaj z dodatkiem cukru, cynamonu, skórki cytrynowej i pomarańczowej. Najlepiej smakuje świeżo przygotowany, jednak w sklepach można kupić wersję gotową do zjedzenia.
Bonus: przekąska na każdą kieszeń
Tortilla de patatas
Co zrobić, kiedy podczas zwiedzania złapie Cię mały głód? Hiszpania, jak każdy kraj, ma swoją kultową przekąskę, którą można kupić wszędzie i niedrogo. W tym przypadku to tortilla de patatas (inaczej: tortilla española). W niczym nie przypomina tortilli znanej nam z kuchni meksykańskiej – na Półwyspie Iberyjskim nazywa się tak omlet z jajek oraz ziemniaków. Podobnie jak inne dania hiszpańskie, je się go na zimno, co świetnie sprawdza się w czasie gorącej pogody. Tortilla de patatas to również częsty element zestawu tapas.
Pyszna hiszpańska kuchnia to ogromna atrakcja kraju, przyciągająca tu smakoszy z całego świata. Podczas wycieczki zdecydowanie warto spróbować jak najwięcej różnych przysmaków. Chcąc się dodatkowo upewnić, co zamówić w Madrycie lub Barcelonie podczas naszych wycieczek, warto zasięgnąć rady towarzyszącego grupie pilota.