Wybierając kierunek kolejnej podróży, coraz więcej osób myśli nie tylko o tym, co warto w danym miejscu zobaczyć, ale też zasmakować! Regionalna kuchnia Krakowa śmiało może zostać uznana za jedną z atrakcji miasta. Niejeden lokalny przewodnik na pewno podpowie, że spróbowanie obwarzanka jest tak samo obowiązkowym punktem wizyty, jak wejście na Wawel czy spacer po Rynku.
Zobacz też: Wycieczka szkolna do Krakowa
Czy jest coś takiego jak kuchnia krakowska?
Paradoksalnie, odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Badacze tematyki nie są zgodni co do systemu klasyfikacji potraw i produktów jako charakterystycznych dla miasta, regionu czy kraju. Z jednej strony można wymienić pewne typowo krakowskie dania, którymi chlubią się restauracje i oczywiście sami mieszkańcy. Z drugiej, wyróżnia się szersze pojęcie – kuchnia galicyjska zasady której są już stosunkowo dobrze opisane w literaturze. Pewnym pozostaje, że smakosze z pewnością nie będą w Krakowie się nudzić.
Co zjeść w Krakowie? Top 5 dań
Podczas krótkiego pobytu nie sposób spróbować wszystkiego, co ma do zaoferowania Kraków. Żeby ułatwić wybór, przygotowaliśmy subiektywne zestawienie pięciu pozycji. Znalazły się wśród nich zarówno tradycyjne potrawy małopolskie, jak i przekąski do kupienia od ulicznych sprzedawców.
Maczanka po krakowsku
Choć tak naprawdę wróciła do łask dopiero w ostatnich latach, tę mięsną kanapkę jedzono w Krakowie już w połowie XIX wieku. Formą przypomina hamburgera, bo skała się z bułki-kajzerki oraz karkówki wieprzowej zanurzonej w aromatycznym sosie. Tradycyjnym dodatkiem są ogórki oraz cebula. Wielu uważa maczankę za najlepszy przysmak z krakowskich ulic! Jeżeli chcesz zjeść coś lokalnego na ciepło, ale jednocześnie na szybko, będzie to świetny wybór.
Chleb prądnicki
Nie jest to kompletna potrawa, za to zdecydowanie przysmak krakowski, którego warto spróbować. Doceniono go nawet przyznaniem statusu chronionego oznaczenia geograficznego UE. Co wyróżnia chleb prądnicki? Jest to specyficzny rodzaj pieczywa żytniego z dodatkiem ziemniaków, wypiekanego w formie potężnych bochenków, ważących nawet 14 kg! Nazwa pochodzi od wsi Prądnik Czerwony i Prądnik Biały, gdzie taki właśnie chleb powstawał w XIV wieku. Obie miejscowości ponad 100 lat temu przyłączono do miasta Krakowa.
Kaczka po krakowsku
Nie sposób wymieniać popularne dania w Krakowie i nie wspomnieć o kaczce! W klasycznym wydaniu podaje się ją pieczoną, w akompaniamencie kaszy oraz kremowego sosu grzybowego. To prawdopodobnie najlepsza propozycja na porządny, sycący obiad, który pozwoli zregenerować siły po zwiedzaniu.
Piszinger
A po obiedzie oczywiście czas na deser. Obok sernika krakowskiego, polecamy ten nieco mniej znany smakołyk. Piszinger przywędrował do stolicy Małopolski z Wiednia w czasach zaborów. To torcik wykonany z cienkich wafli, przekładanych masą z czekolady i orzechów włoskich. Choć kuchnia krakowska jest zaskakująco bogata w słodkości, gdybyśmy mieli wybrać jedną, którą trudno zamówić w innym polskim mieście, postawilibyśmy właśnie na piszingera.
Obwarzanek
Na koniec zostawiliśmy najsłynniejszy przysmak z krakowskich ulic. Obwarzanek! To pieczywo w formie plecionego krążka z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką posypaną makiem lub solą. Podobnie jak chleb prądnicki, znajduje się na liście produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym. Kogokolwiek by nie spytać, na pytanie co zjeść w Krakowie z dużym prawdopodobieństwem odpowie, ze właśnie obwarzanka. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, wprost z piekarni lub od oboźnego sprzedawcy. Uwaga dla wegetarian! Ciasto na obwarzanki zawiera zwykle smalec!
Zobacz też: Wyjazd firmowy do Krakowa
———
Jako że Kraków to jedno z największych polskich miast, wybór restauracji jest olbrzymi – możesz zjeść lunch w popularnej sieci fast-food, albo w niszowej knajpie serwującej dania ze wszystkich stron świata. Polecamy jednak wykorzystać okazję i przekonać się, jak smaczna i różnorodna jest regionalna kuchnia Krakowa. Bez wątpienia wzbogaci to wrażenia z wizyty w tym niezwykłym mieście o fascynującej historii. Miejsc serwujących typowo krakowskie dania najlepiej szukać w centrum oraz na Kazimierzu.