Kuchnia włoska
Jeżeli zastanawiasz się, czy pizza i spaghetti z pobliskiej restauracji smakują autentycznie, nie ma innej rady, niż spróbować ich w oryginalnym wydaniu. Oparte na świeżych warzywach i aromatycznych ziołach dania włoskie podbiły świat, stając się jednym z ważnych powodów, dla których turyści tłumnie odwiedzają Italię. Zebraliśmy pomysły na to, co zjeść na wycieczce szkolnej we Włoszech.
Tradycyjne włoskie produkty
Rzeczy, których trzeba spróbować we Włoszech, można wymieniać bez końca. Kluczem do doskonałego smaku są często wyjątkowe, lokalne produkty, z których przygotowuje się popularne dania we Włoszech. Właśnie z Półwyspu Apenińskiego pochodzą uwielbiane dziś na całym świecie sery, takie jak parmezan, ricotta, mozzarella czy gorgonzola. Kuchnia włoska słynie także z wędlin, od salami, przez szynkę parmeńską, po mortadelę. Na sklepowych półkach w naszym kraju nie brakuje również innych produktów uwielbianych przez Włochów. Pesto, suszone pomidory oraz rozmaite makarony to tylko niektóre z nich.
Śniadanie po włosku
Podobnie jak w innych krajach Europy Południowej, we Włoszech pierwszy posiłek dnia jest zwykle skromny i słodki. Jeśli zastanawiacie się, co zjeść w Rzymie czy Florencji na śniadanie, nastawcie się na kawę z małym dodatkiem z pobliskiej piekarni.
Cornetto
Do porannych hitów należy cornetto. To wypiek w kształcie bułeczki lub rogalika, czasami nadziewany dżemem czy też czekoladą. Jedna sztuka, wespół z filiżanką cappuccino, wystarcza za całe śniadanie.
Przystawki
Na zaostrzenie apetytu przed daniem głównym, podaje się drobne przystawki, czyli antipasti. Świetnie oddają one regułę, że jedzenie we Włoszech to dopracowana do perfekcji sztuka prostoty.
Bruschetta
Podawana nie tylko jako przystawka, ale rówież przekąska pomiędzy posiłkami. W niewielką, chrupiącą grzankę wciera się oliwę i czosnek, a na wierzchu kładzie drobno pokrojone pomidory oraz listki bazylii. Aż trudno uwierzyć, jak smaczne jest to nieskomplikowane połączenie!
Caprese
Składniki, na których opierają się tradycyjne dania włoskie, nierzadko ograniczone są do dwóch czy trzech składników. W przypadku tej sałatki to po prostu ułożone naprzemiennie plastry pomidorów i mozzarelli, skropione oliwą oraz przybrane listkami bazylii, dzięki którym przystawka ma przywodzić na myśl barwy Italii.
Dania włoskie na obiad
Co zjeść we Włoszech na obiad? Menu restauracji zależy w dużej mierze od pory roku oraz części kraju, w której aktualnie się znajdujemy, jednak niektórych potraw można spróbować zawsze i wszędzie. Oto pyszne popularne dania we Włoszech.
Gnocci
Do typowo „domowych” potraw należą gnocchi, przypominające nieco nasze kopytka. Podaje się je z najróżniejszymi sosami, np. na bazie pesto, pomidorów, sera, szpinaku. Te apetyczne kluski mogą stanowić również świetny dodatek do dań.
Spaghetti
Tradycyjne dania włoskie opierają się w dużej mierze na makaronach – słyszał o tym chyba każdy. Wśród dziesiątek rodzajów, wyróżnić można chociażby spaghetti. Co się do niego dodaje? Najpopularniejsze sosy to:
- Carbonara – boczek, żółtka, parmezan
- Bolognese – siekane lub mielone mięso, pomidory, włoszczyzna, cebula
- Puttanesca – pomidory, czosnek, anchois, kapary, oliwki
Pizza włoska
Czy można w ogóle pisać o tym, czego spróbować we Włoszech i nie wspomnieć o pizzy? Właśnie to danie sprawiło, że kuchnia włoska zasłynęła na świecie! Ciasto powinno być lekkie, delikatne, pieczone na specjalnym kamieniu. Okazuje się, że nie muszą znaleźć się na nim ani ser, ani sos pomidorowy. Popularna jest choćby marinara, z samymi pomidorami, czosnkiem i oregano, czy też bianca, pozbawiona pomidorowej warstwy. Pizza włoska rzadko zawiera więcej niż kilka dodatków.
Na deser
Kuchnia włoska ciekawostki kulinarne oferuje również na słodko. Kiedy do wyboru mamy takie pyszności, trudno odmówić sobie deseru…
Tiramisu
Jedną z najsmaczniejszych rzeczy, jaką dała światu kuchnia północnych Włoch, jest tiramisu. Do skosztowania zachęca już sama nazwa, która w wolnym tłumaczeniu znaczy „popraw mi humor”. Faktycznie, po zjedzeniu pysznego deseru z nasączonych kawą biszkoptów i serka mascarpone, trudno się nie uśmiechnąć!
Panna Cotta
Miłośnicy śmietankowych smakołyków zdecydowanie powinni skosztować deseru o nazwie panna cotta. Charakterystyczny kształt zawdzięcza żelatynie oraz specjalnej foremce. Powstałą babeczkę polewa się gęstym sosem owocowym.
Lody
Czego spróbować we Włoszech, by wizyta była kompletna? Porcję tutejszych lodów, czyli gelato! Mówi się o nich, że są najlepsze na świecie! Dzięki mnogości dostępnych smaków, każdy znajdzie swój ulubiony.
Bonus: przekąska na każdą kieszeń
Pizza al taglio
Oryginalne jedzenie we Włoszech wcale nie musi być drogie! Jeśli dysponujemy niewielkim budżetem, możemy zdecydować się np. na pizzę al taglio. Zamiast klasycznych, okrągłych placków, podaje się ją jako pojedyncze, zazwyczaj prostokątne kawałki. To świetny sposób, by spróbować kilku wariacji smakowych, a przy tym nie wydać fortuny. Chcąc wiedzieć, co zjeść na wyjeździe firmowym w Rzymie, nie można pominąć właśnie tego rodzaju pizzy, ponieważ jest on szczególnie popularny właśnie w Wiecznym Mieście.
Pisząc o tak rozbudowanym zagadnieniu jak kuchnia włoska ciekawostki można wymieniać właściwie w nieskończoność. Chcąc dobrze ją poznać, jedna wycieczka zdecydowanie nie wystarczy. Trzeba pamiętać, że kuchnia północnych Włoch znacznie różni się od tej toskańskiej czy sycylijskiej. Lista rzeczy, których trzeba spróbować we Włoszech, zmienia się w zależności od tego, dokąd konkretnie się wybieramy.