Kuchnia grecka
Wciąż mało znana w Polsce kuchnia grecka ciekawostki dla smakoszy łączy z prostotą lokalnych składników. Odwiedzając ten piękny kraj, zdecydowanie warto skorzystać również z jego kulinarnych atrakcji. Podpowiadamy, co zjeść w Atenach czy też na jednej z uwielbianych przez turystów greckich wysp.
Regionalne greckie produkty
Chyba najbardziej rozpoznawalnym składnikiem jest ser feta, wytwarzany z mleka owczego (czasami z dodatkiem koziego), kruchy, bardzo słony w smaku. Tradycyjne greckie potrawy kojarzą się również z jagnięciną, rybami oraz owocami morza, z ośmiornicą oraz kalmarami na czele. Spośród warzyw, tutejsi kucharze chętnie wykorzystują pomidory, paprykę, cukinię i bakłażany. Co ważne, niemal wszystkie popularne dania w Grecji zawierają oliwę z oliwek – w przeliczeniu na mieszkańca kraju, spożywa jej się tu najwięcej na świecie!
Śniadanie po grecku
Jak przystało na kraj śródziemnomorski, mieszkańcy nie przykładają dużej wagi do porannego posiłku. Grecy chętnie kupują drobną przekąskę z piekarni po drodze do pracy, a na coś bardziej sycącego decydują się dopiero w porze sjesty.
Koulouri
Obwarzanek z sezamem, do zjedzenia na sucho lub jako baza do kanapki. Ten smakołyk można kupić w całym państwie, jednak największą popularnością cieszy się w mieście Saloniki. Jeśli zastanawiacie się, co zjeść na wycieczce w Grecji na śniadanie, koulouri z filiżanką kawy będzie świetnym wyborem.
Przekąski i dodatki
Zakąski podawane do napojów lub w formie przystawki Grecy nazywają mezedes. Zazwyczaj w ich skład wchodzą sery, oliwki oraz pieczywo z pastą z grochu czy też fasoli. Do nieco bardziej zaawansowanych przekąsek należą:
Tzatziki
Jedzenie w Grecji chętnie podaje się z dipami, wśród których zdecydowanym numerem jeden jest gęsty sos tzatziki. Jego podstawowe składniki to jogurt, drobno posiekany ogórek, czosnek i oliwa. Można nie tylko nakładać go na inne potrawy, np. mięso, ale również maczać w nim pieczywo.
Sałatka grecka – horiatiki
Horiatiki trafiła w międzynarodowe gusta i jest podawana na całym świecie po prostu jako sałatka grecka. Danie zawiera wyłącznie regionalne greckie produkty – ser feta, świeże warzywa (pomidor, ogórek, czerwona cebula), oliwki oraz dużo oliwy.
Dolmades
Nieco przypominają formą polskie gołąbki, jednak ryżowy farsz zawija się nie w kapustę, a w liście winogron. W zestawach mezedes zazwyczaj występują w formie wegetariańskiej, z dodatkiem cebuli, orzeszków czy też rodzynek. Wersja na ciepło, z jagnięciną i sosem, może być również głównym daniem.
Popularne dania w Grecji na obiad
Najbardziej obfity posiłek dnia je się dopiero wieczorem, kiedy w Polsce przychodzi już czas na kolację. Czego spróbować w Grecji w porze obiadowej?
Musaka
Kuchnia grecka obfituje w pieczone potrawy, w tym w warzywne oraz mięsne zapiekanki. Zdecydowanie najsłynniejszą z nich jest musaka, tradycyjnie przygotowywana z bakłażana, pomidorów i mielonej jagnięciny, z warstwą sosu beszamelowego oraz sera. Wiele restauracji modyfikuje podstawowy przepis, dodając do niego m.in. cukinię, smażone ziemniaki lub grzyby.
Souvlaki
Szaszłyki wieprzowe lub drobiowe pieczone na ruszcie. Podaje się je zarówno na talerzu, w towarzystwie frytek oraz sałatki, jak i zawinięte w pitę. Ten drugi wariant upodobali sobie uliczni sprzedawcy.
Fasolada
Dawna kuchnia grecka opierała się nie na mięsach, tylko na pszenicy, warzywach oraz darach morza. Również współcześnie mieszkańcy kraju nie stronią od jarskich potraw, czego dobrym przykładem jest słynna zupa fasolada, przygotowywana na bazie białej fasoli oraz oliwy.
Greckie desery
A po daniu głównym, czas na coś słodkiego. Jeśli zastanawiacie się, co zjeść w Grecji na deser, z pewnością nie będziecie zawiedzeni.
Baklava
Dziś trudno określić, z którego kraju pochodzi, ponieważ od wieków podaje się ją zarówno na Bałkanach, jak i Bliskim Wschodzie. Bez względu na pochodzenie baklavy, nie sposób jej pominąć opisując jedzenie w Grecji. Ten bardzo popularny wypiek powstaje z cienkiego ciasta listkowego przełożonego zmielonymi orzechami z miodem lub cukrem.
Loukoumades
Pyszne pączki drożdżowe, skąpane w miodowym syropie. W niektórych lokalach posypuje się je dodatkowo sezamem, cynamonem lub posiekanymi orzechami, a także wypełnia nadzieniem w różnych smakach.
Bonus: przekąska na każdą kieszeń
Gyros w picie
Mówiąc o potrawach, które oferuje kuchnia grecka ciekawostki można wymieniać bez końca. Zdecydowanie należy do nich chyba najbardziej rozpowszechniony spośród tutejszych fast-foodów, czyli chlebek pita z gyrosem. Mięso opieka się na pionowych rożnach, tak samo jak turecki kebab, i owija pieczywam. Jeśli zastanawiacie się, co tanio zjeść w Atenach lub innym greckim mieście, ten sycący przysmak będzie bardzo dobrym wyborem. W wielu lokalach porcję można kupić nawet za 3€!
Podczas wycieczki lub rodzinnego urlopu zdecydowanie warto wiedzieć, czego spróbować w Grecji. Spotkanie z tutejszą sztuką kulinarną może się okazać jedną z najciekawszych atrakcji wyjazdu. Niektóre tradycyjne greckie potrawy można zamówić również w polskich restauracjach, jednak nigdzie nie smakują tak dobrze, jak z widokiem na ateński Akropol czy też fale Morza Egejskiego.
Kαλή όρεξη!