Czego spróbować nad Bałtykiem?
Podczas pobytu nad morzem większość turystów kieruje swoje kroki najpierw na plażę, a zaraz potem… do restauracji! Jeśli zastanawiasz się, co jeść nad Bałtykiem, ten artykuł rozwieje Twoje wątpliwości. Podpowiadamy m.in. jaka ryba wędzona nad morzem ma najwięcej zwolenników oraz na co uważać, zamawiając posiłek w smażalni.
Jakie ryby jeść nad Morzem Bałtyckim?
Odpowiedź wydaje się prosta – te złowione w rodzimych wodach. Do gatunków poławianych w Bałtyku należą:
- Dorsz
- Flądra
- Śledź
- Sola
- Szprot
- Turbot
- Łosoś (bałtycki, nie norweski!)
Najlepiej ograniczyć się właśnie do nich, jeżeli marzą Ci się świeże ryby nad morzem. Niestety, na głodnych turystów czeka jeszcze jedna pułapka. Lipiec oraz sierpień, czyli szczyt sezonu, to okres ochronny m.in. dla dorsza i flądry. Połowy są w tym czasie ograniczone, dlatego nawet w droższych restauracjach, o sezonowych smażalniach nie wspominając, podawane są mrożonki.
Smażalnie
Na pytanie, gdzie jeść nad morzem, najpopularniejszą odpowiedzią jest oczywiście smażalnia ryb. W niemal wszystkich restauracjach tego typy smażone ryby sprzedawane są na wagę, z dodatkami w postaci frytek lub gotowanych ziemniaków oraz surówki.
Ryba nad Morzem Bałtyckim będzie smakować zdecydowanie lepiej, jeśli zamówimy ją w porządnej smażalni. Należy wystrzegać się miejsc, w których już od progu czuć zapach starego oleju. Kiedy obsługa nie nadąża z wydawaniem posiłków klientom, dbałość o jakość schodzi na dalszy plan. W konsekwencji możemy otrzymać rybę nie tylko niesmaczną, ale również szkodliwą dla zdrowia.
Co do kwestii ekonomicznych, najlepiej zrezygnować z panierki i ciasta, które potrafią mocno zawyżyć cenę posiłku, jednocześnie maskując wątpliwą świeżość ryby. W razie wątpliwości co do wielkości porcji, obsługa ma obowiązek zważyć ją przy kliencie. To sprawdzony sposób na to, jak zjeść dobrą rybę nad morzem, a przy tym nie przepłacić.
Wędzarnie
Jaka ryba wędzona nad morzem smakuje najlepiej? Smakosze polecają węgorza, który wyróżnia się wyrazistym smakiem, ale niestety także bardzo wysoką ceną. Wędzony śledź, szprot i dorsz to inne popularne specjały kuchni wybrzeża bałtyckiego.
Wędzarnie mają zwykle w swojej ofercie również łososia norweskiego, makrelę i tuńczyka, jednak należy pamiętać, że nie pochodzą one z naszego morza.
Wybierając miejsce zakupu, warto zwrócić uwagę, czy ryby są wędzone na miejscu. Punkty sprzedaży bez własnej wędzarni nierzadko oferują produkty nie własnego wyrobu, tylko z hurtowni. Ryba wędzona na drewnie to kolejny dobry pomysł na to, co zjeść nad morzem.
Co oprócz ryby? Specjały kuchni wybrzeża bałtyckiego
Wegetarianie oraz osoby, które po prostu nie przepadają za rybami, mają tym większą zagwozdkę, co zjeść nad morzem. Gofry przy deptaku to przecież nie to samo, co danie ukazujące tradycje regionu! Choć ryba nad Morzem Bałtyckim zdecydowanie króluje, kuchnia Pomorza i Kaszub ma znacznie więcej do zaoferowania.
Lokalna sztuka kulinarna opiera się na nieskomplikowanych, ale pożywnych daniach. Można wymienić chociażby suszone borowiki w śmietanie, plince kaszubskie (placki ziemniaczane) oraz ruchanki (racuchy z ciasta chlebowego, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem).
Pomorze i Kaszuby słyną również z zup. W menu tradycyjnych restauracji często spotyka się czerninę z golcami (czyli z kluskami ziemniaczanymi), brukwinkę (zupa z żółtej brukwi, na wywarze z gęsi) i polewkę z kminku.
Co zjeść nad Bałtykiem spośród potraw mięsnych? Do produktów regionalnych należy półgęsek (wędzona pierś z gęsi), kaczka po pomorsku oraz typowo kaszubski zylc (galareta z nóżek).
Ogromna część turystów wypoczywających na polskim wybrzeżu komponuje swój jadłospis z fast-foodów, gofrów i dorsza z frytkami. Może przy następnej wizycie warto zamiast tego poznać kulinarne tradycje regionu?
Sprawdź także: Wycieczki szkolne od Horyzont
Zdrowe jedzenie nad polskim morzem
Dla licznego grona turystów urlop nie jest powodem do rezygnowania z diety. Gdzie jeść nad morzem, by nie szkodzić swojemu zdrowiu? Niestety, lepiej nie w pierwszej lepszej smażalni, w której wszystko smaży się na głębokim oleju. Zdrowszą alternatywą są ryby z grilla, a tym bardziej gotowane na parze, z podwójną surówką zamiast ociekających tłuszczem frytek.
Wiele mówi się o zanieczyszczeniach w Bałtyku, które wpływają na jakość poławianych w nim okazów. Czy jedząc świeże ryby nad morzem narażamy się na kontakt z toksynami? W pestycydy i metale ciężkie obfituje niestety mięso dużych ryb, takich jak większe spośród łososi bałtyckich. Dorsze czy śledzie nie są od nich wolne, jednak spożywanie ich z umiarem nie ma zauważalnego wpływu na organizm. Stawiając na zdrowe jedzenie nad polskim morzem i urozmaicając plażowanie aktywnym wypoczynkiem, można mieć pewność, że urlop nie popsuje dobrych nawyków.
———
Atrakcje kulinarne to świetne urozmaicenie urlopu czy też wycieczki do Trómiasta. Wiedząc, jakie ryby jeść nad morzem oraz czego jeszcze warto tutaj spróbować, można tym pełniej korzystać z pobytu na polskim wybrzeżu. Jeżeli nadal nie jesteś pewien, jak zjeść dobrą rybę nad morzem, nie zaszkodzi przed dokonaniem wyboru sprawdzić opinie restauracji w internecie.