Kuchnia francuska
Kuchnia francuska jest ceniona na całym świecie. Nie bez przyczyny! Sztuka kulinarna od wieków stanowi nieodłączny element kultury tego kraju. Do podstawowych składników należą regionalne sery, owoce morza i wino. Odkryjmy wspólnie te niepowtarzalne smaki i dowiedzmy się, co warto zjeść będąc na wyjeździe integracyjnym lub wycieczce szkolnej we Francji.
Tradycyjne produkty francuskie
Wśród znanych produktów rodem z Francji, pierwsze przychodzą na myśl oczywiście sery. Camembert, roquefort, brie, comté i mimolette to tylko niektóre z nich. Co do warzyw, szczególnie chętnie wykorzystuje się cebulę, cukinię oraz bakłażana. Ważnym składnikiem są również pieczarki. Co ciekawe, często kupujemy tradycyjne produkty francuskie w naszym kraju, nie zastanawiając się nawet, skąd się wywodzą. Można wymienić chociażby bagietki, eklery, musztardę Dijon czy sos winegret.
Śniadanie we Francji
Co zjeść we Francji jako pierwszy posiłek dnia? Mieszkańcy kraju poprzestają zwykle na filiżance kawy i kawałku pieczywa (zazwyczaj słodkiego).
Croissant
Obok bagietek, w piekarniach królują rogaliki typu croissant. Co ciekawe, pierwszy oficjalny przepis stworzył nie Francuz, a… Austriak! Niemniej jednak, dziś właśnie ten rodzaj pieczywa jest podstawą francuskiego śniadania. Tradycyjnie rogalik nie posiada nadzienia.
Pain au chocolate
Zamiast croissantów, w porze śniadaniowej na stołach może się pojawić np. pain au chocolate, czyli bułeczka z czekoladą. Oba smakołyki wykonywane są z tego samego typu ciasta, jednak różnią się kształtem. Nieodłącznym elementem pain au chocolate jest oczywiście nadzienie z gorzkiej czekolady.
Przystawki francuskie
Nie tylko od święta, oprócz dania głównego podaje się przystawki. Okazuje się, że kiedy w grę wchodzi kuchnia francuska ciekawostki na talerzach pojawiają się już przed obiadem.
Ślimaki
Powszechność jedzenia ślimaków to zdecydowanie stereotyp, jednak nie da się ukryć, że wiele tradycyjnych restauracji proponuje ten niecodzienny przysmak na przystawkę. Mięczaki serwuje się w muszlach, zwykle z masłem, czosnkiem i pietruszką. Do jedzenia służą specjalne szczypce oraz widelczyk.
Mule i ostrygi
Liczne popularne dania we Francji opierają się na owocach morza. Szczególną chętnie je się tu mule i ostrygi, hodowane przede wszystkim na wybrzeżu Bretanii. Podczas pobytu w północnej części kraju nie można ich nie spróbować.
Tradycyjne dania francuskie na obiad
Po przystawce, przychodzi pora na właściwy obiad. Oto, co warto zjeść przebywając na wyjeździe firmowym we Francji w czasie głównego posiłku dnia.
Zupa cebulowa
Wymieniając popularne dania we Francji, po prostu nie można jej pominąć. Tę niezwykle sycącą zupę przyrządza się poprzez gotowanie karmelizowanej cebuli w bulionie wołowym z dodatkiem białego wina. Całość zapieka się z grzanką oraz żółtym serem na wierzchu.
Quiche Lorraine
Okazuje się, że w tym, jak dokładnie wygląda kuchnia francuska regiony mają bardzo duże znaczenie. Dobrym przykładem jest quiche, czyli wytrawna tarta z ciasta kruchego. Jej najbardziej znany wariant to pochodzący z Lotaryngii quiche lorraine. Nieodłączną część dania stanowi śmietanowo-jajeczne nadzienie, do którego dodaje się boczek, szynkę i cebulę. W innych częściach kraju ten rarytas serwuje się rzadko.
Sałatka nicejska
Z Prowansji pochodzi z kolei sałatka nicejska. Jest bogata w pożywne składniki, dlatego stanowi raczej podstawę obiadu niż dodatek do niego. Współcześnie przepis różni się w zależności od restauracji, ale standardowo wśród składników znajduje się tuńczyk, anchois, jajka, pomidory i oliwki.
Na deser
Podobnie jak przystawki francuskie, desery wywodzące się z tego kraju są znane i lubiane na całym świecie.
Crème brûlée
Kuchnia francuska słynie z deserów, a szczególnie z przepysznego crème brûlée. Nazwę można przetłumaczyć jako „przypalona śmietanka”, ale w rzeczywistości „przypalona” jest tylko górna warstwa brązowego cukru. Pod stworzoną w ten sposób skorupką czeka waniliowe wnętrze ze śmietanki i jajek.
Makaroniki
Wizyta we Francji nie byłaby kompletna bez skosztowania makaroników. To malutkie, kruche ciasteczka z białek jej oraz migdałów, zwykle przekładane kremem. Przygotowanie ich nie należy do łatwych zadań, co przekłada się niestety na dość wysoką cenę. Jeżeli zastanawiacie się jednak, co spróbować w Paryżu lub przywieźć jako prezent dla bliskich, pudełko makaroników sprawdzi się idealnie.
Magdalenki
Kształt muszelki i maślany smak wyróżniają kolejne francuskie ciasteczka – magdalenki. To bardzo popularny dodatek do herbaty lub kawy. Odkrywając, czym charakteryzuje się kuchnia francuska ciekawostki spotykamy na każdym kroku. Tę związaną z magdalenkami skojarzy z pewnością każdy, kto słyszał o genialnym cyklu „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela Prousta.
Bonus: przekąska na każdą kieszeń
Crêpes
Tradycyjne dania francuskie nie bez przyczyny kojarzą się z wykwintnością oraz elegancją. Co spróbować w Paryżu, by było autentycznie, ale jednocześnie w dobrej cenie i na szybko? Idealnym wyborem będą sprzedawane na każdym roku crêpes – cienkie naleśniki na słodko lub słono. Taką sycącą przekąskę można kupić nawet za 2-3€! Do wyboru mamy zwykle kilkanaście propozycji nadzienia, od kremu czekoladowego, po ser z szynką.
Kiedy w grę wchodzi kuchnia francuska regiony odgrywają bardzo ważną rolę. Dań z owocami morze najlepiej kosztować na wybrzeżu, natomiast wołowiny w Burgundii. Bez względu na kierunek wycieczki, warto wiedzieć, co zjeść we Francji, ponieważ sztuka kulinarna sama w sobie stanowi jedną z największych atrakcji kraju.